100% Kozie Mleko

Region

Bukowiec – czyli „ kraina kozim mlekiem płynąca” to mała wieś położona w województwie wielkopolskim, w powiecie Chodzieskim licząca ok. 500 mieszkańców.

Lokalizacja firmy i naturalny sposób hodowli kóz sprawiają, że nasze produkty posiadają niepowtarzalne walory zdrowotne i smakowe. W szczególności zwracamy uwagę na hodowle kóz. Mleko skupowane jest tylko z wyspecjalizowanych ferm, które są pod stałą kontrolą weterynaryjną.

Właściwości mleka koziego

  • Zawiera 4 razy więcej witaminy B13 niż mleko krowie, która między innymi odpowiada za budowę komórek i regenerację tkanek,
  • Sery kozie są najbogatszym źródłem wapnia – 10 dag tłustego sera koziego pokrywa dziennie zapotrzebowania na wapń,
  • Produkty z mleka koziego zawierają witaminy takie jak witamina A, D, E, B1, B2, PP,
  • Cennym składnikiem mleka koziego jest kwas foliowy – szczególnie polecany kobietom w ciąży oraz planującym zajście w ciąże.
  • Mleko kozie jest lekkostrawne,
  • Badania wykazują, że mleko kozie może zostać strawione przez organizm nawet w ciągu 20 minut, podczas gdy na ten sam proces wobec mleka krowiego potrzebuje aż od 2 do 4 godzin,
  • Brak metali ciężkich – koza jest jedynym przeżuwaczem, który skutecznie filtruje oraz izoluje wszystkie zanieczyszczenia tego typu, pozbywając się ich z organizmu,
  • Badania naukowe potwierdzają pozytywne działania mleka koziego przy takich chorobach jak: anemia, astma, egzema, schorzenia wątroby, oskrzeli i płuc
  • Kozie mleko ma mniejszą zawartość laktozy niż mleko krowie, więc osoby, które mają nietolerancję tego składnika mogą sięgać właśnie po kozie mleko,
  • Mleko kozie jest hipoalergiczne – zawiera znacznie mniej kazeiny niż mleko krowie, a właśnie ten składnik jest główną przyczyną alergii na białka mleka krowiego. Z tego też powodu nie powoduje alergicznych objawów

Mleko kozie jako uzupełnienie diety osób uczulonych na białka mleka krowiego

Na czym polega alergia na białka mleka krowiego?

  • Alergia polega na szybkim wytwarzaniu przeciwciał immunoglobulin F i burzliwej reakcji z alergenem. Alergia na mleko krowie powoduje tworzenie się przeciwciał, a głównym czynnikiem alergenowym jest kazeina i beta-laktoglobulina.
  • 1-3 % niemowląt ma alergie na białka mleka krowiego,
  • spośród osób, które wykazują nadwrażliwość na białka mleka krowiego aż 60-70% nie ma alergii na mleko kozie.

Nasza rodzina uwielbia produkty Danmis

W naszych rodzinach spożywamy produkty marki DANMIS, bo wiemy, że są smaczne, świeże i mają ogromne walory zdrowotne.

Od pokoleń dziadek, rodzice, dzieci i wnuki upodobały sobie mleko, serki, jogurty i inne kozie produkty. Wiemy, że nasze kozy, o które bardzo mocno dbamy dają nam unikalne mleko. Dlatego produkty z mleka naszych kóz są przepyszne i wyjątkowe.

Ciekawostki:

Mleko kozie coraz częściej znajduję swoje zastosowanie w kosmetyce. Świetnie sprawdza się tutaj mleko kozie w proszku, jak i serwatka, która korzystanie wpływa na skórę, łagodzi podrażnienia i leczy rozmaite skórne dolegliwości.

Koza daje w ciągu roku taką ilość mleka, która dwudziestokrotnie przekracza ciężar jej ciała.

Kozy poprawiają samopoczucie czyli „kozoterapia”. Rzecz zaczęła się w Wielkiej Brytanii, gdzie zamiast szczeniąt zaczęto wykorzystywać kozy. Zabiera się je do domów starszych i samotnych ludzi, by poprawiać im samopoczucie.

W pewnym stopniu kozom właśnie zawdzięczamy dzisiejszą popularność kawy. W IX wieku pasterze kóz zaobserwowali pobudzenie u kóz, które najadły się ziaren kawy.

Warto obalić mit o tym, że mleko kozie jest o wiele bardziej tłuste niż mleka krowie. Zawiera ono ok 3,5 – 4,8 % tłuszczu (podobnie co mleko krowie). Różnica bierze się z tego, że granulki tłuszczu w mleku kozim są trzy razy mniejsze niż w mleku krowim, dzięki temu produkty z mleka koziego są bardziej lekkostrawne niż z krowiego.