O mleku

Aktualności

Gdzie można znaleźć nasze produkty?

25.11.2013 10:10
Gdzie można znaleźć nasze produkty?

więcej
Strona główna > O mleku

Zalety mleka koziego

Mleko kozie jest pełnowartościową substancją odżywczą dla osób w każdym wieku - zapewnia sprawność umysłową i długowieczność oraz jest doskonałym substytutem mleka krowiego, zwłaszcza w przypadkach złego wchłaniania, zaburzeń trawienia, kolek niemowlęcych, zespołu nietolerancji białek mleka krowiego, alergii pokarmowych.

Białko mleka koziego ma wysoką wartość biologiczną, zawiera wszystkie niezbędne dla człowieka aminokwasy. Mleko kozie zawiera kazeiny w postaci zbliżonej do mleka kobiecego. Białko mleka koziego tworzy luźny i gładki skrzep kazeinowy, który jest łatwo trawiony i przyswajany w przewodzie pokarmowym, zarówno człowieka dorosłego, jak i dziecka. Białko mleka koziego nie zawiera głównych frakcji globulin występujących w mleku krowim i działających alergogennie na organizm ludzki.

Tłuszcz mleka koziego jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Jest naturalnie zhomogenizowany, czyli ma postać bardzo drobnych kuleczek, przez co jest łatwo trawiony, przyswajany i dietetyczny. Dzięki naturalnej homogenności tłuszczu mleko kozie obniża poziom cholesterolu.

Węglowodany - głównym jest laktoza, tak jak we wszystkich mlekach pochodzenia zwierzęcego.

Składniki mineralne to głównie wapń, fosfor, potas i chlor, również magnez i niektóre pierwiastki śladowe np. molibden i jod.

Witaminy to głównie A, B1,B2, PP, C i kwas pantotenowy oraz nieznaczne ilości innych witamin.

Wartość odżywcza mleka koziego w 100 ml
woda87 g
wapń (mg)114-163 mg
wartość energetyczna260/62 kJ/kcal
fosfor84-122 mg
białko (Nx 6,38)2,9 g
żelazo0,01-0,07 mg
kazeina: laktoalbuminy85:15 %
molibdenl,25 µq
tłuszcz3,8 g
jod8-30 µg
węglowodany4, l g
witamina A22-60 µg
sód35-42 mg
witamina C9 µg
Dane: Akademia Ekonomiczna, Kraków 1993 r.


wsteczdo góry

Nie masz zainstalowanej właściwej wersji flasha. Należy dokonać aktualizacji na stronach firmy macromedia.com