100% Kozie Mleko

Region

Bukowiec – czyli „ kraina kozim mlekiem płynąca” to mała wieś położona w województwie wielkopolskim, w powiecie Chodzieskim licząca ok. 500 mieszkańców.

Lokalizacja firmy i naturalny sposób hodowli kóz sprawiają, że nasze produkty posiadają niepowtarzalne walory zdrowotne i smakowe. W szczególności zwracamy uwagę na hodowle kóz. Mleko skupowane jest tylko z wyspecjalizowanych ferm, które są pod stałą kontrolą weterynaryjną.

Właściwości mleka koziego

  • Zawiera 4 razy więcej witaminy B13 niż mleko krowie, która między innymi odpowiada za budowę komórek i regenerację tkanek,
  • Sery kozie są najbogatszym źródłem wapnia – 10 dag tłustego sera koziego pokrywa dziennie zapotrzebowania na wapń,
  • Produkty z mleka koziego zawierają witaminy takie jak witamina A, D, E, B1, B2, PP,
  • Cennym składnikiem mleka koziego jest kwas foliowy – szczególnie polecany kobietom w ciąży oraz planującym zajście w ciąże.
  • Mleko kozie jest lekkostrawne,
  • Badania wykazują, że mleko kozie może zostać strawione przez organizm nawet w ciągu 20 minut, podczas gdy na ten sam proces wobec mleka krowiego potrzebuje aż od 2 do 4 godzin,
  • Brak metali ciężkich – koza jest jedynym przeżuwaczem, który skutecznie filtruje oraz izoluje wszystkie zanieczyszczenia tego typu, pozbywając się ich z organizmu,
  • Badania naukowe potwierdzają pozytywne działania mleka koziego przy takich chorobach jak: anemia, astma, egzema, schorzenia wątroby, oskrzeli i płuc
  • Kozie mleko ma mniejszą zawartość laktozy niż mleko krowie, więc osoby, które mają nietolerancję tego składnika mogą sięgać właśnie po kozie mleko,
  • Mleko kozie jest hipoalergiczne – zawiera znacznie mniej kazeiny niż mleko krowie, a właśnie ten składnik jest główną przyczyną alergii na białka mleka krowiego. Z tego też powodu nie powoduje alergicznych objawów

Mleko kozie jako uzupełnienie diety osób uczulonych na białka mleka krowiego

Na czym polega alergia na białka mleka krowiego?

  • Alergia polega na szybkim wytwarzaniu przeciwciał immunoglobulin F i burzliwej reakcji z alergenem. Alergia na mleko krowie powoduje tworzenie się przeciwciał, a głównym czynnikiem alergenowym jest kazeina i beta-laktoglobulina.
  • 1-3 % niemowląt ma alergie na białka mleka krowiego,
  • spośród osób, które wykazują nadwrażliwość na białka mleka krowiego aż 60-70% nie ma alergii na mleko kozie.

Nasza rodzina uwielbia produkty Danmis

W naszych rodzinach spożywamy produkty marki DANMIS, bo wiemy, że są smaczne, świeże i mają ogromne walory zdrowotne.

Od pokoleń dziadek, rodzice, dzieci i wnuki upodobały sobie mleko, serki, jogurty i inne kozie produkty. Wiemy, że nasze kozy, o które bardzo mocno dbamy dają nam unikalne mleko. Dlatego produkty z mleka naszych kóz są przepyszne i wyjątkowe.

Ciekawostki:

Mleko kozie coraz częściej znajduję swoje zastosowanie w kosmetyce. Świetnie sprawdza się tutaj mleko kozie w proszku, jak i serwatka, która korzystanie wpływa na skórę, łagodzi podrażnienia i leczy rozmaite skórne dolegliwości.

Koza daje w ciągu roku taką ilość mleka, która dwudziestokrotnie przekracza ciężar jej ciała.

Kozy poprawiają samopoczucie czyli „kozoterapia”. Rzecz zaczęła się w Wielkiej Brytanii, gdzie zamiast szczeniąt zaczęto wykorzystywać kozy. Zabiera się je do domów starszych i samotnych ludzi, by poprawiać im samopoczucie.

W pewnym stopniu kozom właśnie zawdzięczamy dzisiejszą popularność kawy. W IX wieku pasterze kóz zaobserwowali pobudzenie u kóz, które najadły się ziaren kawy.

Warto obalić mit o tym, że mleko kozie jest o wiele bardziej tłuste niż mleka krowie. Zawiera ono ok 3,5 – 4,8 % tłuszczu (podobnie co mleko krowie). Różnica bierze się z tego, że granulki tłuszczu w mleku kozim są trzy razy mniejsze niż w mleku krowim, dzięki temu produkty z mleka koziego są bardziej lekkostrawne niż z krowiego.

Jednym ze sposobów zapewnienia dobrego wchłaniania i trawienia pokarmów przez młode kozy jest obejmowanie ich i przytulanie.

Według mitologii greckiej mlekiem kozim wykarmiony został sam Zeus, oddany przez swą matkę pod opiekę boskiej kozie Almatei.

Kozy mają niezwykle rozwinięty zmysł smaku.  Rozróżniają smak gorzki, słony, słodki i kwaśny. Odmiennie niż u innych gatunków przeżuwaczy, gorzki smak należy do ich ulubionych.

Kozy rozpoznają ludzkie emocje, nie lubią one osób smutnych. O wiele chętniej podejdą do wołających osób, które są szczerze uśmiechnięte i radosne.

Kozy mają prostokątne źrenice oczu, aby mieć lepsze panoramiczne widzenie, dzięki czemu szybciej potrafią dostrzec drapieżnika. Taki kształt oczu chroni je również przed oślepieniem od słońca.

Pierwsze sery najprawdopodobniej były wytwarzane z mleka koziego. Zwierzęta te zostały bowiem udomowione jako pierwsze – znacznie wcześniej niż krowy.

Kozie sery najlepiej degustuje się latem. Wyrabia się je od maja do sierpnia a kozy wtedy wypasane są na bujnych łąkach, gdzie kosztują różnorodne rośliny, a to wszystko wpływa na smak ich mleka. Dodatkowo, świeże, kremowe sery kozie można połączyć z letnimi owocami.

Czy wiecie, że kozy, wspinające się na marokańskie arganie żelazne w poszukiwaniu świeżych owoców, pomagają w rozprzestrzenianiu się tych drzew – poprzez wypluwanie ich nasion.

Kozie mleko często jest wykorzystywane w ogrodach zoologicznych do odchowywania młodych dzikich zwierząt.