„Agro-Danmis” Gramowscy SP.J. bierze udział w projekcie pt.:

„Opracowanie wytwarzania innowacyjnych wyrobów z mleka koziego wyprodukowanego w oparciu o krajowe źródła paszy białkowej z wykorzystaniem roślinnych substancji biologicznie czynnych i naturalnych probiotyków.Realizowanym w ramach Działania 4.1 „Badania naukowe i prace rozwojowe”, Poddziałanie 4.1.2 „Regionalne agendy naukowo-badawcze”

 W realizacji programu biorą udział także:

  1.  Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, z siedzibą w Poznaniu przy ul. Wojska Polskiego 28
  2.  Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich z siedzibą w Poznaniu, ul. Wojska Polskiego 71b 60-630 Poznań
  3.  Grupa Producentów Mleka „DANMIS” Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Bukowcu, Bukowiec 34, 64-834 Wyszyny

                                          

Celem jest wzbogacenie mieszanki paszowej o starannie dobraną kompozycję ziół oraz zbadanie prozdrowotnego wpływu takiego sposobu karmienia na dobrostan kóz. Jednym z celów projektu jest również opracowanie kilku ciekawych innowacji produktowych.

Wpływ zadawania suplementu ziołowego OPTY CAPRA®  na cechy jakościowe mleka i jego przetworów:

Zadając suplement ziołowy OPTY CAPRA® (z 9-u wyselekcjonowanych ziół) w ilości 40 g/kozę mleczną, w porównaniu do mleka kóz grupy kontrolnej, uzyskano wyższą zawartość tłuszczu, białka i suchej masy, oraz  poprawę jakości  cytologicznej i mikrobiologicznej.

Mleko  OPTY CAPRA® oraz wytworzone z niego przetwory charakteryzują się korzystniejszym profilem kwasów tłuszczowych, mniejszą zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych przy jednocześnie większym udziale kwasów nienasyconych   (w tym kwasów omega n-3 i omega n-6), oraz wyższą koncentracją laktoferyny wchodzącej  w skład białek serwatkowych. Laktoferyna charakteryzuje się dużą siłą bioaktywną. Udowodniono jej działanie immunomodulacyjne, przeciwzapalne, bakteriostatyczne, antybakteryjne, antywirusowe i  antykancerogenne . Jako składnik diety laktoferyna wspomaga i reguluje naturalną florę jelitową, chroni organizm przed wolnymi rodnikami, zapobiega rozwojowi artretyzmu. Laktoferyna nie wykazuje działania przeciwbakteryjnego w stosunku do bakterii probiotycznych, nie wpływa również na żywotność komórek bakterii z rodzaju Lactobacillus. W przypadku bakterii z rodzaju  Bifidobacterium, obserwuje się efekt stymulujący laktoferyny na populację komórek bakteryjnych poprzez udostępnianie im jonów żelaza. Oznacza to, że laktoferyna wzbogaca wartość odżywczą i zdrowotną mlecznych produktów fermentowanych.

W najbliższych dniach nasza oferta produktów z mleka koziego zostanie poszerzona o produkty pochodzące od kóz karmionych specjalną mieszanką ziół opracowaną przy współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu oraz Instytutem Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich. Będą to 4 produkty oznaczone znakiem ,, OPTY CAPRA®” : Mleko kozie bez laktozy 500ml, Kozi smakołyk truskawkowy termizowany 100g, Twaróg kozi kanapkowy ze szczypiorkiem 150g oraz Twaróg wiejski 200g.