W połowie roku 2023 został zakończony i pozytywnie przyjęty przez NCBiR projekt pt. „Opracowanie  wytwarzania innowacyjnych wyrobów z mleka koziego wyprodukowanego w oparciu o krajowe źródła paszy białkowej z wykorzystaniem roślinnych substancji biologicznie czynnych i naturalnych prebiotyków” POIR.04.01.02-00-0008/18-00, akronim OPTYCAPRA.

W 2018 roku Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich – Państwowy Instytut Badawczy został zaproszony do współpracy przy realizacji tego projektu przez jego lidera Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.  Wraz z największym producentem wyrobów kozich na polskim rynku – przedsiębiorstwem AGRO-DANMIS Gramowscy Sp.j. i Grupą Producentów Mleka „DANMIS” opracowaliśmy i wdrożyliśmy ziołowy suplement diety w żywieniu kóz mlecznych.

W ramach projektu opracowano innowacyjne ziołowe suplementy paszowe przeznaczone do skarmiania kóz mlecznych, które zostały objęte zgłoszeniami patentowymi.

Zaobserwowano korzystny wpływ suplementowanych ziół na funkcjonowanie mikroflory jelitowej kóz mlecznych oraz ich status zdrowotny, co potwierdziły badania morfologiczne zwierząt.  Ponadto wprowadzenie ziół do diety kóz mlecznych spowodowało istotną poprawę stanu zdrowotnego ich gruczołu mlekowego, co przełożyło się na jakość cytologiczną i mikrobiologiczną produkowanego mleka. Zadawane suplementy ziołowe korzystnie oddziaływały również na poziom użytkowości mlecznej zwierząt i co najważniejsze, na skład podstawowy mleka. Na bazie wyprodukowanego mleka pochodzącego od kóz suplementowanych mieszanką ziołową opracowano receptury i technologie wytwarzania nowych, nie istniejących dotychczas na rynku, innowacyjnych produktów: serka kanapkowego z zastosowaniem procesu ultrafiltracji, serka puszystego oraz serka wiejskiego (kwasowo-podpuszczkowego).

Opracowano również technologię wytwarzania mleka koziego bez laktozy wysokopasteryzowanego z surowca pochodzącego od kóz suplementowanych mieszanką ziołową. Uruchomiono produkcję nowych serków oraz mleka, które wprowadzono na rynek.

Opracowane produkty są naturalne, charakteryzują się między innymi zwiększoną ilością białek serwatkowych, obniżoną zawartością laktozy oraz zwiększoną ilością substancji bioaktywnych. Dedykowane są konsumentom nastawionym na zdrowy tryb życia, zainteresowanym jakością diety, osobom z alergią na białka mleka krowiego i chorobami dieto zależnymi.

Dzisiaj nastąpił moment, aby zakończyć i podsumować projekt. W siedzibie firmy AGRO-DANMIS Gramowscy Sp.j. w Bukowcu odbyło się spotkanie realizatorów tego wspaniałego przedsięwzięcia. Byliśmy pod ogromnym wrażeniem zmian i rozwoju jaki zobaczyliśmy w przedsiębiorstwie.

Gospodarze przywitali nas własnymi wypiekami na bazie produktów kozich.

Mniam…. Palce lizać!!!!

Opracowane nowe produkty są dostępne między innymi w dużych sieciach handlowych: Auchan, Makro, Carrefour, Selgros https://www.danmis.com.pl/gdzie-kupisz/ oraz w wielu hurtowniach na terenie całego kraju. Sklepy te prowadzą również sprzedaż internetową, co istotnie zwiększa dostęp do nowych produktów, w tym  także klientom spoza naszego kraju.

Polecamy!!!

Na stronie firmy można znaleźć wiele inspirujących przepisów z produktami kozimi: https://www.facebook.com/Danmis.MlekoKozie/

Realizacja projektu była dla nas ogromnym wyzwaniem, ale też okazją do współpracy z grupą wspaniałych specjalistów oraz niesamowitą przygodą z sympatycznymi kozami. Dziękujemy!!!!